Friday, May 29, 2009

Sweet Time Together..

Hari ni..kami buat surprise kat Kak zah…Sambut besday Kak zah kat Dapur siam..”Hepi belated besday kzah…May Allah bless you always”

Hehe…ni le kek special for kzah..besarkan..memang terkejut gabak tgk kek ni..hehe..pas ni kak su..kalau order kita cari yang comei2 yer……layan gambar2 ni..nak tau sapa ambilkan..heheh..ex Am la..si Zharif…Tq Zharif..dapat jugak ko merasa kek besday kzah kan..



Thursday, May 21, 2009

Surat Terbuka Untuk UPSI

Bila aku baca surat terbuka dan jawapan kepada surat terbuka dalam Utusan baru-baru ni, aku terpikir siapa yang tulis ni..adakah sama mcm surat2 layang yg pernah UPSI terima sebelum ni. Aduhai UPSI malangnya dikau kalau ada dikalangan staf mu yang menjadi dalang dalam kejatuhan dirimu. Kalau ikutkan sapa yang tau sume cite detail2 ni…PAR? P/O ke???? hehhe..tepuk dada tanya hati..

Dalam beberapa tahun ni semua orang bercakap tentang BITARA. BITARA menjadi soalan favourite dalam interview, BITARA mengambil tempat dalam sesi renungan pagi..BiTARA sana..BITARA sini. Bila kita bercakap tentang BITARA, penerapan nilai-nilai murni, integriti dsbnya…Selalunya ia byk difokuskan kepada orang bawahan sedangkan pada aku pemimpin adalah contoh yang terbaik. Ada ke analisis yang dibuat berkenaan keberkesanan BITARA. Berjaya ke BITARA di UPSI…???? Aku rasa ni la perkara PENTING yang perlu dibuat…..

Pandangan aku, budaya kerja sekitar tahun 2003 sehingga 2005 dah makin terhakis (aku lapor diri 2003)…Mungkin juga kerana ramainya staf yang masih muda membawa budaya ‘keanak-anakan’…@ ramai staf yang diambil kurang kecintaan kepada UPSI @ ramai yang menjadikan UPSI sebagai tapak persinggahan sahaja…@ ramai yang hanya kejar pangkat dan gaji semata.

Kesimpulannya, kalau UPSI nak jadi Universiti yang cemerlang macam USM, UiTM dll…semua orang (staf) kena berubah..berubah sikap kepada yang lebih baik..memberi kritikan dengan cara yang berhemah dan menerima kritikan dengan terbuka.. Jadi hentikan la menghantar surat-surat layang @ tohmahan2 kepada Ibu Kandung kita ini. Gunakan cara yang lebih berhemah.

Cintailah UPSI dan bekerjalah dengan Ikhlas…..kerana bila kita pilih UPSI..di sini kita bermula semula, menimba ilmu, mencari rezeki, dan mungkin di sini juga pengakhiran kita….Mudahan kerja kita menjadi ibadah terbaik.

<<View surat Terbuka Untuk UPSI>> <<View Jawapan surat Terbuka Untuk UPSI>>

Wednesday, May 20, 2009

Under Construction...

Pening..baru satu hari kat opis dah pening...skg opis ku tgh di renovate...Bingit telinga..ketuk2 sana, ketuk2 sini...bau habuk...mmg pening la..Huhu..2 bln kami kena bertahan...sabar jekla...FYI skg dato Pendaftar pon dah tak de bilik...Apa-apa cari le dia kat bilik Temuduga...:-)



ni le keadaan bilik ku skg..sofa panjang pon ada..jgn tak tau sume bilik ada sofa..:-) Nak jalan pon kena kurus-kuruskan badan loo..

Tuesday, May 19, 2009

Menyusuri masa lalu..

Otw ke rumah pengantin lelaki di Perlis, kami meyusuri balik kenangan lama. Kenangan masa matrikulasi di Sek Men Sains Tuanku Syed Putra (SMSTSP).

Rasa rindu plak masa muda-muda dulu..Aku cite kat anakde aku aisyah yang aku sekolah di sini dulu..dia macam pelik2 jek...mana dia paham kan..dia kan baru 2 tahun lebih...

Kat sini ada beberapa keping gambar buat tatapan kawan-kawan yang rindu kat Pelis, specially kat Ida..(kot2 teringat balik kenangan dorm M1@ cinta monyet..) ..Ko pLak J (teringat kat M4 ke)...huhuhu..banyak kenangan di sini kan..Pokok Pelam..sawah padi...merentas desa.....histeria...Jatuh cinta...Putus cinta...semua akan terpahat jadi kenangan paling indah dalam hidup..:-)



Pintu masuk ke sekolah...

sempat posing b4 kuar rumah..ni aisyah dan pakchu (adik bongsu pakweku)...

Kenduri Kawin..

Ni n3 ku yang pertama selepas cuti panjang dari 14hb..aku dan suami amik cuti selama 4 hari kerja + 2 hari minggu..kami balik awal ke Alor Setar untuk bantu sepanjang majlis perkahwinan adik iparku , Izan.

Alhamdulillah semua berjalan seperti dirancangkan...Majlis akad nikah diadakan pada Sabtu, 16/5..dan majlis persandingan sebelah perempuan dibuat pada 17/5..sebelah lelaki pula pada 18/5 di Perlis.

Sayang seribu kali sayang aku tak dapat nak snap gambar2 pengantin sebab agak sibuk sepanjang majlis..apa yang sempat hanyala gambar2 anakandaku saja..heheh...Ni la antara beberapa gambar yang dapat disnap untuk tatapan sume..

Ni anakanda dgn pakwe ku..muka dua2 dah letih..masa ni tetamu dah tak ramai... posing tunjuk gigi:-)


Ni hantaran dari sebelah Pihak Lelaki..yang perempuan nye pihak aku tak sempat snap.


Ni le pelamin indah semasa majlis..konsep fresh flower..memang cantik sangat.




Ni plak bilik tidur pengantin..tema yang sama gak...krim kaler dan yellow fresh flower..

ni le satu2nye gambar yang berjaya disnap..ni le adik iparku, Izan..bersama flower girl...:-)

Sunday, May 10, 2009

Buku oh buku..

Last week aku balik ke Ipoh...macam biasa le..kalau balik Ipoh..mesti tak lekat kat rumah....keje merayau je...Pakwe ku bawak anakanda pegi makan kat Secret Recipe JJ..betoi2 depan MPH...

Hehe...tiba-tiba aku macam kerasukan...tak plan pon nak beli buku....tetiba masa lalu depan tu ternampak novel Ayat-ayat cinta...hati berdebar2 dan teruja..best sgt ke...paper dok tulis macam2 pasai cite ni dan penulisnya - Habibur rahman el shirazy....aku nak baca gak la...so..aku pon sambar la satu..eh..pastu nampak lg ada yg best..sambar lagi...dan lagi..dan lagi..sampai 5....huhuhu...Aku akan baca sampai abis..

soo...kalau ada sesapa teringin nak baca bleh...tunggu aku baca dan kasi komen ye...Dalam hati aku ni dah ada list sapa aku nak pinjamkan..hehhe sapa lagi..kak sue moktar, (yang selalu pinjamkan aku novel) Cik su (teman berkongsi cite-cite best) dan kak murni (yang selalu pinjamkan aku buku islamik)......

Tuesday, May 5, 2009

Warga Zaaba tak sayang nyawa ke ????...

hehhe...n3 kali ni lain mcm sikit kan...sebenarnya aku just nak share ngan korang apa yg aku lalui setiap hari..dalam perjalanan datang dan kadang-kadang pulang dari opis..umum tahu kan aku dok di Proton City..so setiap kali nak pergi atau balik opis aku akan lalu di depan kolej zaaba yang indah..Tapi sayang..kolej yang penghuninya staf @ pelajar Universiti tapi dicacatkan oleh sebilangan orang yang tidak beretika (bukan sume tau)...

Ni kerana bleh kata setiap pagi..ada dikalangan staf @ pelajar yang dok dikolej ni menggunakan jalan susur keluar ke Tg Malim sebagai jalan pintas masuk ke kampus. ye la..kalau dipikir-pikir memang la jauh kan..nak buat pusing u kat depan pintu kampus baru yang dlm pembangunan tu..tapi..tak sayang nyawa ke...bayangkan pemandu yang melalui susur keluar tu...dah la jalannya bukan strait..kena korner2 sikit..kalau la terlebih pusing sikit..melayang la orang2 yang masuk arah bertentang tu...kalau yang melayang nyawa tu orang yang salah tu tak pela ..confom aku rasa dia tak sayang nyawa sebab sanggup amik risiko tu..tapi balanya nanti kena la jugak kat orang yang tak salah tu...atau lebih teruk orang yang tak salah plak yang cedera dsbnya...

so..aku just nak menyeru..(hehheh...menyeru tu...) wahai warga kampus zaaba (sebilangannya yang selalu buat kerja ni la)...berubahla...sayangila nyawa anda dan orang disekeliling anda...Ingat malang tak berbau...kalau hari ni selamat esok belum tentu....;-)

There was an error in this gadget